Missionsresan


En viktig del av Vägens folk är att göra erfarenheter tillsammans av kristet liv. Därför ingår en resa som en del av materialet. Vi kallar resan för en missionsresa. Mission betyder uppdrag eller uppgift. 
När vi åker tillsammans på en missionsresa åker vi iväg av en speciell anledning. Vi har någonting att ge till dem vi möter. Vi har mycket att ta emot. 

Runt om i världen använder Gud missionärer, fältarbetare, volontärer, unga, gamla, läkare, präster och pastorer för att visa sin kärlek till den här världen. Jesus sänder oss kristna till våra grannar, vänner och vidare ut i hela världen. Vi får berätta att det är möjligt att ha en relation med Gud, den Gud som ger oss hopp, kraft och kärlek. Vi får berätta om Guds rike som kommer med Jesus, ett rike där vi tillsammans kämpar för kärlek, omsorg om varandra, glädje och rättvisa.

Att göra en missionsresa är att få vara med och se hur kristen tro gör konkret skillnad för människor.Vi får visa Guds kärlek i handling! Vi får ge röst och stöd åt dem som ingenting har.

En missionsresa handlar också om att möta och lära känna andra människor än de vi vanligtvis träffar i vår vardag. Ett tillfälle att få nya vänner. Det kan vara ett tillfälle att få uppleva hur det är att leva i ett annat land och i en annorlunda kultur.

En missionsresa kan vara …

… att åka med en grupp missionärer och se hur de arbetar i ett annat land.

… att åka till en annan stad och hjälpa någon att bygga en skateboardramp.

Målet med resan är att få vara med och hjälpa. Därför spelar det mindre roll om ni åker långt bort eller stannar på hemmaplan. Men ta chansen att göra något tillsammans under några dagar! Det ni får vara med om blir ett minne för livet.

INSPIRERAS AV TIDIGARE MISSIONSRESOR

Här kan du inspireras från dokumentärfilmer från tidigare resor med Vägens folk. Lyssna till erfarenheter och få motivation till att genomföra er egen resa!

Estland 2013, 08:43 min
Kungälvs Missionskyrka har en second-hand affär i samarbete med Pingstkyrkan och Svenska Kyrkan. Behållningen från det arbetet går till hjälpinsatser i världen. Ett av de länderna är Estland. Denna resa är ett samarbete med “Vännens hand” som har ett arbete i Tallin bland missbrukare och fattiga. Här reser det iväg med sin konfirmationsgrupp 2012/13 för att göra skillnad i Estland!

Vägens folk i Ukraina:

Ukraina 2009, 21:47 min

Ukraina 2010, 12:47 min

Ni kan också dokumentera och skicka in film eller bilder från er resa till oss!

 

Praktisk information

Om ni planerar att göra en utlandsresa vill vi av praktiska skäl uppmuntra er att ta kontakt med någon organisation. Det finns många olika organisationer som kan stödja er i planering och genomförande. De har ofta kontakter och kan hålla i mycket av administrationen. Saronkyrkan har i samarbete med Operation Mission besökt barnhem i Ukraina. Dessa resor har skett i samband med påsklovet.

Om man beslutar sig för att göra en resa så är information väldigt viktigt. Om ni exempelvis planerar att använda Vägens folk i er konfirmation, informera tidigt om resan:

1.       Var tydlig redan i inbjudan att ni planerar en resa och förutsättningarna kring den.

2.       Ge mer information under första föräldrasamlingen kring tidpunkt för resan, kostnad samt att den är obligatorisk (om det är så att ni vill att den ska vara obligatorisk)

3.       Målet för en missionsresa är att alla ska kunna åka med på resan. Därför är det viktigt att ni planerar hur mycket resan kommer kosta och om det eventuellt finns möjlighet för vissa deltagare att få ekonomiskt stöd. Informera redan från början om kostnader.

I Ledarhandledningen till Vägens folk finns mer information och tips kring missionresan!