Konfirmationshelg på Gullbrannagården


I fredags tog jag tåget mot Halmstad för att tillsammans med Skander Kurtin undervisa om ”Mission – att berätta för andra” inför 350 konfirmander. De kom från många olika församlingar och kyrkor runt om i Småland. Ett fantastiskt gäng!

Vi inledde samlingen med en övning där de två och två fick samtala kring följande frågor: Om du fick resa vart du vill i världen – vart skulle du resa? Vilka två saker skulle du ta med dig som berättar om vem du är och vart du kommer ifrån? De fick papper att skriva ned sina svar på.

Sedan delade jag hur min egen konfirmationstid var. Förväntningarna – gemenskapen – undervisningen – ledarnas kvällar – och andakten. Jag delade hur andakten på ett särskilt sätt blev viktig. Hur vi fick sjunga lovsånger. Så kom jag till tro och skulle berätta vad jag varit med om när jag kom hem. Det var inte så enkelt.

Hur berättar man för andra om sina upplevelser?

Konfirmanderna fick följa med till berättelsen om Paulus. Han som förföljde de kristna blev själv en kristen och skulle ge sig ut för att berätta. Så kommer han till Athen och uppmuntrar det han ser. Han får följa med upp till Areopagen och då kliver han fram för att berätta om Jesus.

Paulus gör det på ett fantastiskt inspirerande och uppmuntrande sätt!

Läs själv i Apostlagärningarna 17.

(Skander spelade Paulus med hjälp av ett lakan och peruk.
Och en stor dos dramatik förstås.)

Sedan delade Skander om hur han blev väl mottagen hos en kristen värdfamilj när han reste till USA. Han var inte då kristen, men genom deras sätt att uppmuntra honom och själva berätta om sin tro så blev Skander intresserad. När han sedan kom hem till Sverige så försökte han berätta för sina vänner.

Därefter fick konfirmanderna skriva ett tack till Gud för något de vill berätta om som hänt under konfatiden. Alla vek sedan var sitt pappersplan – kastade och på så vis spreds dessa berättelser runt bland deltagarna!

Vi delade slutligen vad som var det bästa för oss under vår konfirmation i Saronförsamlingen i Göteborg. Att åka tillsammans till Ukraina och möta barnen på barnhem i Rivne. Vi tittade en kort version av filmen från resan.

Summering: Att berätta om vad man varit med om på konfirmationen, om man har kommit till tro eller vad än berättelsen rymmer – handlar om att bekräfta och uppmuntra andras berättelser och samtidigt dela sin egen. Precis som Paulus gjorde i Athen.

På lördag förmiddag mötte vi omkring 100 ledare för att dela vår vision kring Vägens folk. Vi visade filmen från Värnamo missionskyrka och gick igenom hur man genomför en samling med hjälp av materialet.

Vi är väldigt glada efter båda dessa samlingar med  både engagerade konfirmander och ledare som vill ge sitt bästa!